Tweede Kamer verkiezingen

De volgende verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn in 2027.

Tweede Kamer verkiezingen

Door te stemmen beslis je mee wie er de komende 4 jaar in de Tweede Kamer komt. In de Tweede Kamer worden onder andere nieuwe wetten gemaakt. Deze wetten kunnen ook voor Bonaire gelden. Wat er in de Tweede Kamer wordt besloten, kan daarom ook invloed hebben inwoners van Bonaire, zoals op jou. Het is dus belangrijk om te gaan stemmen.

Wanneer mag je stemmen?

Je mag stemmen voor de Tweede Kamer als:

  • je 18 jaar of ouder bent.
  • je de Nederlandse nationaliteit hebt.
  • je ingeschreven staat als inwoner van Bonaire.
  • je niet uitgesloten bent van het kiesrecht.

Je stemt op een kandidaat van een politieke partij

Je kunt stemmen op een kandidaat van een Nederlandse politieke partij waarvan jij bijvoorbeeld vindt dat die goede ideeën heeft. Als kandidaten genoeg stemmen krijgen, komen ze in de Tweede Kamer. Daar kunnen ze invloed hebben op de wetten en regels voor Nederland en Bonaire.

Na de verkiezingen maken de partijen een plan

Na de verkiezingen worden de stemmen geteld. Hoe meer stemmen een partij heeft, hoe meer zetels die partij krijgt in de Tweede Kamer. De Tweede kamer bestaat uit 150 leden. Om te mogen regeren, moeten samenwerkende partijen een meerderheid van zetels hebben. Dus minimaal 76 zetels. Samen maken deze partijen een plan hoe ze Nederland de komende 4 jaar willen gaan regeren.

 

Wil een partij niet meer meedoen, dan kan het aantal stemmen onder de 76 komen. Dan is er sprake van een minderheid en moet de regering aftreden.

Belangrijke momenten en datums

Ruime tijd voor de nieuwe verkiezingen vind je op deze site alle belangrijke momenten.