Tweede kamer verkiezingen

De Verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn op woensdag 22 november 2023. Jij stemt toch ook?

Verkiezingen voor de Tweede Kamer. Door te stemmen beslis je mee wie er de komende 4 jaar in de Tweede Kamer komt. In de Tweede Kamer worden onder andere nieuwe wetten gemaakt. Deze wetten kunnen ook voor Bonaire gelden. Wat er in de Tweede Kamer wordt besloten, kan dus ook invloed op jou hebben. Het is dus belangrijk om te gaan stemmen.

Wanneer mag je stemmen?

Je mag stemmen als je 18 jaar of ouder bent en de Nederlandse nationaliteit hebt.

Je stemt op een kandidaat van een politieke partij

Je kunt stemmen op een kandidaat van een Nederlandse politieke partij waarvan jij vindt dat die goede ideeën heeft. Als kandidaten genoeg stemmen krijgen, komen ze in de Tweede Kamer. Daar kunnen ze invloed uitoefenen op de wetten en regels voor Nederland en Bonaire. Op stemwijzer (link) kun je ontdekken welke partij het beste bij je past. De ene partij heeft andere ideeën over Bonaire dan de andere partij. Partijen publiceren hun ideeën in hun partijprogramma’s.

Na de verkiezingen maken de partijen een plan

Na de verkiezingen worden de stemmen geteld. Hoe meer stemmen een partij heeft, hoe meer zetels die partij krijgt. De grootste partij mag dan andere partijen uitkiezen om een regering mee te vormen. Samen maken ze een regeerakkoord waarin ze afspreken hoe ze Nederland de komende 4 jaar willen gaan regeren. De Tweede Kamer bestaat uit 150 leden.

De Tweede Kamer vormt samen met de Eerste Kamer het Nederlandse parlement.

 

Normaal zijn deze verkiezingen elke 4 jaar, maar deze zomer trad het kabinet eerder af. De regering heeft namelijk minimaal 75 stemmen nodig om te regeren. Wil een partij niet meer meedoen, dan kan het aantal stemmen onder de 75 komen. Dan is er sprake van een minderheid en moet de regering aftreden. Daarom zijn de verkiezingen dit jaar eerder dan gepland.

Belangrijke momenten

Hieronder staan aantal belangrijke data uit de verkiezingskalender die voor de kiezer van belang zijn. Het complete overzicht van alle momenten met daarbij horende informatie is te vinden op: Tweede Kamerverkiezing 2023 - Belangrijke data in de communicatie richting de kiezer (overheid.nl)

Dag van kandidaatstelling:

Maandag 9 oktober. Politieke partijen die willen meedoen aan de verkiezingen, leveren op deze dag hun kandidatenlijst in. Op de kandidatenlijst staan de personen op wie je kunt stemmen.

Dag dat je je stempas moet hebben:

Woensdag 8 november. Heb je op deze dag nog geen stempas in je brievenbus gekregen? Vraag hier (link) een vervangende stempas aan. Dit kan ook persoonlijk bij de balie van de afdeling burgerzaken aan Kaya Neerlandia 40, telefoonnummer +599 7172211, e-mail verkiezingenbonaire@bonairegov.com.

Laatste dag om je formulier in te leveren voor een vervangende stempas:

Vrijdag 17 november. Op deze dag kun je voor het laatst een ingevuld formulier inleveren voor een vervangende stempas. Download hier het formulier vervangende stempas. (Link om formulier te downloaden.)

Laatste dag om je formulier in te leveren voor een schriftelijke volmacht:

Vrijdag 17 november. Op deze dag kun je voor het laatst een ingevuld formulier inleveren voor een schriftelijke volmacht. Download hier het formulier schriftelijke volmacht. (Link om formulier te downloaden.)

Laatste moment dat je een vervangende stempas kunt aanvragen bij de balie:

Dinsdag 21 november om 12.00 uur.

Dag van de stemming:

Woensdag 22 november 2023. Alle stemlokalen zijn open van 7.30 uur tot 21.00 uur.

Voorlopige uitslag per kandidaat:

Donderdag 23 november

Uitslag verkiezingen van de Tweede Kamer:

Zo snel mogelijk maar niet eerder dan 30 november.